Megint gigabírságot fizethetnek a bankok

Minden vizsgált pénzintézetnél voltak szabálytalanságok, a bírságok összege csaknem 400 millió forint – közölte az MNB.

VZ
2014. 08. 04. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgált 62 pénzügyi szervezet mindegyikénél jogszabálysértés történt, amelyből 58 esetben bírságot szabtak ki, további 4 esetben kötelezéssel zárult az eljárás.

A jegybanki közlemény szerint a legmagasabb, 25 millió forintos bírságot a Duna Takarék Bank Zrt., illetve 22,5 millió forinttal a Buda Regionális Bank Zrt. kapta. A megbírságolt intézmények több mint fele 1,5-6 millió forint közötti bírságot kapott, 23 intézmény ennél magasabb összeget köteles fizetni.

A jegybank tájékoztatása szerint a frissen feltárt jogsértések hasonlóak a korábban elkövetettekhez: egyes esetekben hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett oklista a szerződésben, üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben. Előfordult, hogy a kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb mint 2 hónappal hirdették meg, illetve a kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt 2 hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról.

 

 

A jogsértések között volt, hogy a hitelintézetek elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát, az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt, vagy a korábbi „díjmentes, ingyenes, 0 forintos” tranzakciót tettek fizetővé, ami szintén új díj bevezetését jelenti, valamint megváltoztatták a díjszámítás módját.

Az MNB mind a 62 pénzügyi szervezetnek megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását, kötelezte az intézményeket a jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására.

A jegybank ezúttal is egységes elvek szerint határozta meg a bírságösszegeket, figyelembe vette a jogsértés súlyát, a fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a jogsértő díjak és tranzakciók számát, a fogyasztóknak okozott kár mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is. A vizsgált intézmények 2014. szeptember 30-ig kaptak határidőt arra, hogy az érintett ügyfeleknek visszatérítsék a jogtalanul felszámított díjakat.

Ismert, idén márciusban 1,2 milliárd forintos bírságot rótt ki a jegybank pénzügyi stabilitási tanácsa 35 pénzügyi szervezetre, a mostanihoz hasonlóan a jogszerűtlen módosítások miatt. A bankok akkor ezzel mintegy tízmilliárd forintos kárt okoztak az ügyfeleiknek, amelyet a jegybank döntése nyomán vissza kellett fizetniük az embereknek.

Ennek kapcsán Windisch László, a jegybank alelnöke elmondta, azért szabtak ki sok esetben magas bírságot, mert az egész bankszférában elterjedt az ügyfelek számára hátrányos gyakorlat, miközben a pénzügyi szolgáltatások ma már gyakorlatilag egyfajta kikerülhetetlen közszolgáltatásnak minősülnek.

Az MNB néhány hónappal később, júliusban is bírságolt, az összbüntetés összege ekkor mintegy 72 millió forint volt.

A márciusi gigabírságot követően több bank is a díjcsökkentés mellett döntött: a korábban ingyenes, majd a tranzakciós illeték után fizetőssé tett bankszámlák egy része ismét „nullás” lett – írta március végén a Világgazdaság. A lap hozzátette, hogy emellett újra ingyenessé váltak a kártyás vásárlások a kártyabirtokosok számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.