időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Módosulhat az EKB monetáris politikája

KG
2014.08.31. 11:38

Az Európai Központi Bank kész módosítani monetáris politikáját és növelni a bankok likviditását, ha szükséges.

Benoit Coeure szerint az EKB eddigi lépései támogatták az eurózóna stabilitását és a legutóbbi döntései nagyon laza monetáris körülményeket teremtettek. Coeure ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EKB kész monetáris politikájának módosítására, azaz további összegeket folyósíthat a bankoknak, ha azok növelik a reálgazdaságnak szánt hitelezésüket.

Az igazgatósági tag álláspontja egybecseng Mario Draghi EKB-elnök múlt heti, Jackson Hole-i beszédével, amelyből a piaci elemzők többsége egyértelmű utalásokat hallott ki újabb monetáris enyhítő intézkedések bevezetéséről. Benoit Coeure írása megerősítése lehet Mario Draghi üzenetének, hogy a kommunikációs stratégia a lehető legnagyobb hatással legyen a befektetőkre.

Benoit Coeure szerint a következő években az eurózóna országainak, beleértve Görögországot is, tovább kell vinniük a gazdasági reformokat. Coeure szerint erre nem azért van szükség, hogy Brüsszel, Frankfurt vagy Washington elvárásai teljesüljenek, hanem mert ez a fogyasztók, a dolgozók és a vállalkozások érdeke.

Görögországban 2014-ben a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékos növekedését várják hatévnyi recesszió után. Benoit Coeure szerint az eurózónában még mindig jelentős problémák vannak a gazdasági növekedéssel és a foglalkoztatottság bővülésével, és az európaiaknak közösen kell választ találniuk ezekre a kihívásokra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.