3,9 százalékos a második negyedévi GDP-növekedés

A KSH megerősítette korábbi adatait. Az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése.

WL
2014. 09. 03. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második becslés megegyezik az augusztus 14-én közölt első becslés eredményével, mely szerint nyolcéves rekordot döntött a magyar GDP. A második negyedévben jelentősen emelkedett a feldolgozóipar (9,0 százalék), az építőipar (19,1 százalék), de a mezőgazdaság (5,6 százalék) teljesítménye is. A felhasználási oldalon a beruházások növekedési üteme az első negyedévi 13,9 százalékról 17,4 százalékosra gyorsult, a háztartások fogyasztási kiadásaié pedig 1,7-ről 2,4 százalékra. Az export és az import növekedése lassult az előző negyedévihez hasonlítva rendre 7,7-ről 6,7, illetve 7,8-ról 7,3 százalékra. (A GDP-ben számításba vett külkereskedelem az árukat és szolgáltatásokat együtt mutatja.)

A részletes második negyedévi adatokról kiadott jelentésben a KSH felülvizsgálta az első negyedévi számokat is: eszerint az éves GDP-növekedés 3,5 százalék helyett 3,7 százalékos volt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.