A budai Várban is csodabuszok járnak majd?

A kormány a Jedlik Ányos-terv keretében támogatja az elektromos hajtású közlekedést.

NT
2014. 09. 08. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Csaba, a cégcsoport elnök tulajdonosa kifejtette, az első – prototípus – busz megkapta a forgalomba helyezési engedélyt, és elindult az első, 25 darabos széria gyártása is. A busz áráról nem nyilatkozott az elnök-tulajdonos, csak összehasonlításként említette azt, hogy egy ilyen busz a világpiacon 400-500 ezer euróba kerül.

Arra a kérdésre, hogy hol látná szívesen az elektromos buszokat, az államtitkár azt válaszolta, hogy például a bemutató helyszínén, a budai Várban is. A vásárlás és működtetés azonban az önkormányzat dolga – tette hozzá, megjegyezve, hogy egy ilyen termék referenciáit Magyarországon kellene megteremteni.

Glattfelder Béla kiemelte, hogy a bemutatott, 64 személy szállítására képes, akkumulátorral működő elektromos busz 100 kilométeren 60 kilowattóra energiát fogyaszt, ami megegyezik egy Opel Astra fogyasztásával.

Az államtitkár kifejtette, ma 110 dollár egy hordó olaj, de a szakértők 10 év múlva ennek a dupláját valószínűsítik. Villanyáram pedig másból is előállítható, például atomból is – utalt a paksi bővítésre.

A buszt 1 millió euróból, 400 ezer euró uniós támogatással fejlesztette ki az Evopro. Könnyű, kompozit anyagból készül: a karosszéria 2 tonnával könnyebb a hagyományoshoz képest. A kompozit anyag ráadásul nem korrodál, így 30 év garanciát adnak a karosszériára.

A busz modulokból épül fel, hajtása pedig a tiszta elektromostól a dízel-, illetve gázhajtású motorral kiegészítve, a külső elektromos hajtású trolibuszig terjed.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.