A cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen

Állami tulajdonú holdingok alakulnak a hulladékgazdálkodásra és a szennyvízkezelésre.

BLM
2014. 09. 18. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

V. Németh Zsolt kiemelte: első lépcsőben az energiaszolgáltatások területén épül ki az állami tulajdonú, holding alapú, nonprofit módon működő közszolgáltatás, az erről szóló kormánydöntés már megszületett. A hulladékgazdálkodásban és a szennyvízkezelésben a holdingrendszer kialakítására egy második lépcsőben kerül sor, várhatóan a jövő évben.

A kormány hulladékgazdálkodási koncepciójáról az államtitkár elmondta: fontos, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen s nőjön a kidobott műszaki berendezések, ruhák és egyéb, a mindennapokban használt tárgyak újrahasznosítása. Fontos a környezeti terhelés csökkentése és a hulladékok ártalmatlanítása, amihez égetők is kellenek. Kifejtette: az uniós hulladékgazdálkodási elvárások egyre szigorúbbak.

Magyarországon 2013-tól már csak önkormányzati és állami többségi tulajdonú szervezet végezheti a hulladékgyűjtést, 2014-től már csak nonprofit alapon. Jövő január elsejétől a hulladékot elkülönítetten kell gyűjteni, s az ország valamennyi településén háztól kell elszállítani.

V. Németh Zsolt elmondta: a 2014–2020 közötti EU-költségvetési időszakban a hulladékgazdálkodásra jelentős vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A hulladékhasznosítási beruházásokat a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatási keretéből valósítják meg.

Ismert, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be szerdán, hogy két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, ezek struktúrája a jövő év elején körvonalazódhat. Mint mondta, erről a múlt heti tapolcai Fidesz–KDNP-frakcióülésen döntöttek.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a parlament őszi ülésszakának első napján, napirend előtt szólt a rezsicsökkentésről is, kiemelve annak a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait, első helyen a jelentős gazdasági bővülést. A rezsicsökkentés „egész politikánk sűrítménye ( ), arról szól, hogy a magyarokról senki sem húzhat le hét bőrt az alapvető szolgáltatásokért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.