A magyaroknak már nem jut brüsszeli pénz

Nem kaphatnak a zöldség-gyümölcs felesleg piacról történő kivonásához biztosított uniós támogatásból a magyar pályázók.

LM
2014. 09. 21. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségeket a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen.

A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat és felhívta a figyelmet arra, hogy minél előbb célszerű pályázni, mert az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az MVH szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést.

Az Európai Unió a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását – melynek keretében a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak és büntetés-végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek lehettek a kedvezményezettek – támogatta ebből a keretből.

Most Brüsszel egy újabb, célzottabb intézkedés bevezetését tervezi az orosz embargó okozta válság megelőzésére.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.