A vendéglátóhelyek harmadánál talált szabálytalanságot a NAV

Kétszáz budapesti egységet ellenőrzött az adóhivatal. Két éttermet és egy kávézót várhatóan be is zárnak.

BLM
2014. 09. 11. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogsértések 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy formai, tartalmi hiányosságok miatt a kibocsátott bizonylat nem volt szabályos.

A közlemény szerint a NAV az utóbbi évek „legnagyobb szabású, összehangolt ellenőrzésével” folytatta a vendéglátóhelyek vizsgálatát. A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek ellenőrök. A kétszáz revizor és pénzügyőr kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőrzött, s elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.

Voltak ugyan olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el. Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és a magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak – írja a NAV.

Ismert, a rendeletben kötelezett vállalkozások szeptembertől már csak online kasszát használhatnak, az adóhatóság adatai szerint augusztus 31-ig több mint 170 ezer ilyen pénztárgépet helyeztek üzembe. Az idei nyáron többször razziáztak már a revizorok a fővárosi kocsmákban, vendéglátóhelyeken, valamint piaci és bolti kereskedőknél. Volt olyan is, hogy az ellenőrök a Városligeti-tónál rendeztek pikniket, hogy kiderítsék, az ételkiszállító cégek adnak-e nyugtát.

Az utóbbi hónapokban 25 ezer vállalkozást ellenőrzött az adóhivatal, a kirótt bírság összege meghaladta a negyedmilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.