Ami jó BorsodChemnek, az jó a városnak is

Stratégiai megállapodást kötöttek a kazincbarcikai önkormányzattal.

KG
2014. 09. 05. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás értelmében a két fél kölcsönösen segíti egymást, a Wanhua–BorsodChem további új munkahelyeket hoz létre, a város pedig kiszámítható gazdaságpolitikával segíti a vegyipari óriásvállalatot.

Varga Béla, a társaság HR- és kommunikációért felelős igazgatója mérföldkőnek nevezte a város és a társaság között létrejött megállapodást, amellyel mindkét fél nyer, és amelynek igazi haszonélvezői a kazincbarcikai és a térségben élő emberek. A Wanhua–BorsodChem a meglévő munkahelyek megtartása mellett újakat is létre kíván hozni a jövőben – tette hozzá.

Szitka Péter (MSZP), Kazincbarcika polgármestere úgy fogalmazott, Kazincbarcika és a BorsodChem egymásra van utalva. Hosszú évek tapasztalata azt mutatja, ha a „BorsodChemnek jó, az a városnak is jó, és ha a BorsodChemnek rossz, az a városnak is rossz” – magyarázta.

Az esemény részeként felavatták Szőke Miklós Gábor alkotását is, amely tizenhárom méter hosszú, négy méter magas, négytonnás és egy monumentális sárkányt ábrázol.

A BorsodChem MDI, TDI, PVC, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. Vegyipari nyersanyagokat biztosít számos iparág, így például a járműipar, építőipar, cipő- és ruhaipar, bútoripar, gyógyszeripar és gumiipar számára. A vállalat hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel.

A Wanhua júliusban jelentette be, hogy új sósavkonverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a 2011 óta tulajdonában lévő BorsodChem Zrt. A cégnél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre, így 2500 fölé emelkedik munkavállalóinak száma. Ehhez a magyar kormány 996,6 millió forint támogatást biztosít.

A beruházással lehetővé válik, hogy a BorsodChem teljes egészében hasznosítsa a rendelkezésre álló izocianát-gyártási kapacitását, és a cég egyúttal egy környezetkímélőbb működési módra tér át. A BorsodChem az észak-magyarországi térség egyik legnagyobb munkaadója, három vegyipari szegmensben is közép-európai regionális éllovasnak tekinthető, termelésének körülbelül négyötödét külföldön értékesíti.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt. nettó árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 1,385 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,203 milliárd euróról. A vegyipari cég adózás előtti eredménye 2013-ben 44,5 millió eurós veszteséget mutatott az egy évvel korábbi 271 millió eurós nyereség után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.