Átalakul a szakképzés

A következő években is a munkaalapú társadalom lesz a kormány elsődleges célja – közölte Varga Mihály.

Gidró Kriszta
2014. 09. 27. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter tudatta: a gazdaság fejlesztésének eszköze a szakképzés teljes átalakítása is. – Jövő szeptembertől teljes egészében átalakul a szakképzés, minden területen bevezetjük a duális képzést – közölte Varga Mihály. Kijelentette: miközben ezrek keresnek munkát az országban, bizonyos szakmákban szintén ezres nagyságrendű a betöltetlen állások száma. Példaként említette a lakatosszakmát, amelyben a legfrissebb adatok szerint több mint kétezer a betöltetlen állások száma az ország területén. De több mint ezer varrónő, hegesztő, villanyszerelő, forgácsoló vagy bádogos tudna elhelyezkedni akár holnaptól, ha az állástalanok megfelelő szakképzettséggel rendelkeznének. – Éppen ezért a következő tanévtől a kereskedelmi és iparkamarákkal egyeztetjük, hogy milyen szakmákban van szükség munkaerőre, és annak megfelelően alakítjuk a szakképzést – mondta Varga Mihály.

Szintén a munkahelyteremtést akarja támogatni a kormány azzal, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a hazánkba érkező forrás 60 százalékát a kis- és középvállalkozásoknak szánja. – Az előző ciklusban ez a mérték 16 százalék volt – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: ez nyilván azzal is jár majd, hogy kevesebb lesz a látványberuházás, de az nem is mozdítja előre a gazdaságot.

A hazai cégek exportjának fejlesztését is tervezi a kormány, ezt a célt szolgálja az Eximbank 500 millió dolláros kötvénykibocsátása is. Varga Mihály a fórum elején hangsúlyozta, a kormány nem tervez megszorítást. – Nem is lenne értelme, hiszen a gazdaság növekszik, az adósság csökken, infláció pedig lényegében nincs – tette hozzá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a fórumon arról beszélt: az önkormányzatok pályázatainak a támogatásánál is a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés lesz az elsődleges szempont. – Nem azt fogjuk nézni, hogy milyen színű a polgármester vagy a képviselő-testület, hanem azt, hogy az általuk megírt program mennyire alkalmas a gazdaság fejlesztésére, munkahelyek teremtésére – közölte Lázár János.

A fórumon Lázár bejelentette: várhatóan hétfőn jelenik meg a kormány határozata a nonprofit állami közműszolgáltató létrehozásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.