Az MNB az év végén dönt az nhp jövőjéről

Érdemben hozzájárult a hitelezési fordulathoz Magyarországon a jegybank növekedési hitelprogramja.

TK
2014. 09. 23. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Napi Gazdaság konferenciáján Nagy Márton kiemelte, hogy az növekedési hitelprogram európai, de nemzetközi összevetésben is az egyik legnagyobb volumenű hitelösztönző program. Elmondta, hogy az MNB Monetáris Tanácsa év végén dönt az nhp jövőjéről az alapján, hogy a hitelprogram nélkül hogyan működne a hitelpiac és a bankrendszer.

Nagy Márton kifejtette, hogy az nhp nélkül a kkv-szektor hitelállománya évente 5-6 százalék körüli mértékben zsugorodott volna, most pedig stagnál, vagy enyhén nő, ami jelentős eredmény. A legfrissebb adatok szerint a kkv-hitelállomány közel 27 százaléka a növekedési hitelprogram keretében született.

A hitelprogram hozzájárul a GDP növekedéséhez is, és eddig 0,5-1 százalékkal bővítette a bruttó hazai terméket. A közel 1081 milliárd forintnyi hitel több mint 40 százaléka új beruházási hitel – hangsúlyozta Nagy Márton, hozzáfűzve, hogy mostanra a bankok normál üzletének részévé vált a növekedési hitelprogram.

Nagy Márton jelezte: „valamikor vissza kell térni a piaci hitelezésre”, de egyelőre a növekedési hitelen kívüli hitelezésben semmi változás nincs, az nem mozdult meg. Az ügyvezető igazgató szerint ez az hitelprogram kiemelkedik a hazai kis és középvállakozások számára létrehozott hitelprogramok közül: az nhp-ban érhető el a legkedvezőbb kamatozás. Hozzátette: a kkv-programok között nem feltétlenül van verseny, hanem sok esetben kiegészíthetik egymást a programok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.