Az unió összes tagállamát lepipáltuk

A munkanélküliségi adatokat szemügyre véve látszik, hogy olyan országokat is magunk mögé utasítottunk, mint Belgium vagy Finnország.

NT
2014. 09. 30. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca keddi közleménye szerint az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az Európai Unió 28 tagállamában pedig átlagosan 10,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 júliusa és 2014 júliusa között 2,4 százalékponttal, 10,2 százalékról 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt ez a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll Magyarország – hívja fel a figyelmet az NGM. (Kattintson a június–augusztus közötti időszak munkanélküliségi és foglalkoztatottsági KSH-jelentéséért!)

Magyarország a fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is sikereket ért el, júliusban a 15–24 évesek körében 20,9 százalék volt a munkanélküliek aránya, ez alacsonyabb az Európai Unió 21,7 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 6,6 százalékponttal csökkent az elmúlt egy év alatt, ami a tagállamok között szintén a legnagyobb mértékű javulásnak felel meg – olvasható a közleményben.

Míg Magyarországot néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói között tartották számon a foglalkoztatási mutatók alapján, mára a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemét tekintve is éllovas lett. A biztató folyamatok ellenére sok még a teendő, számos további foglalkoztatási intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy ez a kedvező trend folytatódhasson – hangsúlyozza az NGM.

Ismert, a munkanélküliség és a foglalkoztatás mellett másban is jó eredményt értünk el: a magyar gazdaság növekedése a maga 3,9 százalékával szintén a legmagasabb volt a 28 uniós tagállam között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.