Csak nyűg a nyugdíjas ügyfél?

Szabadulnának a bankok az időseknek ajánlott számlacsomagjaiktól.

Hajdú Péter
2014. 09. 05. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tipikus nyugdíjas alacsony költségű számlát használ, bankkártyából is a legolcsóbbat váltja ki, s azzal havi 150 ezer forint erejéig ingyen vesz föl készpénzt. Számukra valóban díjemelkedést jelenthet, ha megszűnik alacsony költségű bankszámlájuk – elemezte lapunknak a BankRáció.hu elemzője a nyugdíjasok számlahasználati szokásait. Gergely Péter szerint a számlacsomagok megszűnésének oka éppen a nyugdíjasok számlahasználati szokásaiban van: az alacsony tranzakciószám miatt a bankoknak nem kifizetődő a fenntartásuk.

A nyugdíjasok, akiknek megszüntették a számlájukat, három dolgot tehetnek. A bank kínálatából másik számlacsomagot választanak, más banknál keresnek számukra kedvezőbb lehetőséget, vagy pedig felmondják szerződésüket, és postai úton, a lakcímükre kérhetik ezután a nyugdíjukat. (Ők lehetnek a legkevesebben, hiszen tavaly óta a nyugdíjasok nagyobbik fele már bankszámlára kéri nyugellátását, s hozzászokott a bankszámlahasználathoz.) A szakértő szerint akár jól is járhatnak a nyugdíjasok a kényszerű számlacsomagváltással, hiszen az elmúlt néhány hónapban számos bank új kínálattal jelentkezett. Amennyiben a jövőben nem csupán a pénz tárolására használják a bankszámlát, hanem a közüzemi díjakat bankszámláról, csoportos beszedési megbízással egyenlítik ki, és esetleg vásárlásra is használják bankkártyájukat, már előfordulhat, hogy nekik is megéri átnyergelni egy olyan számlacsomagra, ahol a számlavezetési díj is alacsony, s ezeket a tranzakciókat kedvezményesen kezdeményezhetik. Különösen azoknak lehet jó ez a megoldás, akik nehezen mozognak: így nem kell postára járni a befizetések miatt. Kényelmesebb lehet az élete annak a nyugdíjasnak is, aki a korábban csak pénzfelvételre használt bankkártyájával vásárolni kezd.

Első pillantásra korlátot jelenthet a megfelelő csomagok kiválasztásánál, hogy sok bank kínálatában 150 ezer forint fölötti fix havi jövedelem számlára utalásához kötik a komolyabb kedvezményeket, hiszen a nyugdíjak jó része ennél alacsonyabb összegű. Nyugdíjas párral számolva azonban már könnyen teljesíthető ez a feltétel, s igénybe vehetők a kedvezmények. De az is előfordulhat, hogy a lapunk által korábban már ismertetett jegybanki javaslat elkészül, s ez alapján tipikus és jól összehasonlítható számlacsomagok kidolgozására kötelezik jövőre a bankokat. Ezek egyike akár a nyugdíjasoknak szánt olcsó számlacsomag lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.