Czerván: Összetettebbé vált a gabonanemesítők dolga

Az ország élen jár a hatékony, gazdaságos növénytermesztésben, és a minőségi élelmiszerek előállításában.

MD
2014. 09. 17. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 90 éves szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi rendezvényén Czerván György felhívta a figyelmet arra is, hogy a vetőmagok kimagasló minősége és a gabonaágazat sikere elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony válasz szülessen a globális folyamatokra.

A globális felmelegedés és a túlnépesedés problémái összetettebbé teszik a nemesítők dolgát, akiknek előre kell gondolkodniuk arról, milyen körülmények között kell majd helytállnia egy-egy fajtának, mire engedélyeztetési eljárása lezárul.

Az államtitkár közös feladatnak nevezte a köztermesztésből kiszorult régi növényfajták fenntartását és népszerűsítését, ezáltal a genetikai sokféleség megőrzését, valamint a piaci igényekhez alkalmazkodó új alternatív fajták nemesítését és termesztését. A magyar vetőmag a világ élvonalába tartozik, nincs olyan mennyiség, amely a piacon ne kelne el. Az ágazat sikere jól példázza, hogy az összehangolt kutatás-fejlesztés és a gyakorlati alkalmazás az agráriumban kimagasló teljesítményekre képes.

Czerván György az idei terméshelyzetről elmondta: az őszi búza országos termésátlaga 4,7 tonna hektáronként, mely megyénként változó. A nyári esőzések hatástára a betakarított őszi búza 75 százalékban takarmány minőségű, viszont a hazai lisztelőállításhoz szükséges évi 1,2 millió tonnás étkezési minőségű búza így is rendelkezésre áll. Elmondható, hogy a 2014-es nyári kalászos gabona és repcetermés az elmúlt évek termésmennyiségek átlagát meghaladja és bőven fedezi a szükségletet, sőt jelentős mennyiségű gabonaexportra van kilátás. A becslések szerint a kukoricaállomány az átlagostól kedvezőbb lesz, a napraforgó esetében a közepesnél jobb termés volt várható az utolsó termésbecslés szerint, de azóta romlott a helyzet.

Szilágyi László ügyvezető a környezeti hatásoknak ellenállóbb fajták nemesítését nevezte a fő feladatnak a termésátlag növelése mellett. A gyorsan változó környezetben azok a fajták maradnak versenyképesek, amelyek a jelenlegieknél jobban tűrik a szélsőséges termesztési körülményeket. Emellett a Gabonakutató Nonprofit Kft. fokozott figyelmet fordít olyan termékekre, amelyek az egészséges táplálkozás alapanyagai, segítik a betegségek megelőzését és a diétás táplálkozást.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. az utóbbi tíz évben 66 új fajtára és hibridre kapott állami elismerést, valamint Magyarországon és külföldi fórumokon csaknem 1400 alkalommal publikálták tudományos eredményeiket.

A rendezvényen a Gabonakutató ügyvezető igazgatója átvehette a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) által alapított Köztermesztésért díjat. Az elismerést azon cég, vállalkozás kaphatja, amely itthon vagy nemzetközileg elismert, minőségi terméket állít elő. Az eseményen átadták a Baross László emlékérmeket is. Az érmet 40 éve alapította a Gabonakutató vezetése azok számára, akik sokat tettek a szegedi, illetve a teljes hazai növénynemesítés érdekében.

A Szegedi Gabonakutató 90 évvel ezelőtti alapításától 2008-ig állami intézményként, a földművelésügyi szaktárcához tartozóan működött, majd 2009-től állami vagyont hasznosító, nonprofit közhasznú kft-ként. 2013 szeptemberétől ismét az agrártárcához, a jelenlegi Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartoznak. Az állami vállalat – mely azonban nem állami finanszírozású – 1,9-2,4 milliárd éves nettó árbevétellel dolgozik, amely vetőmag-feldolgozásból, -értékesítésből, jog- és licencdíjakból és tudományos pályázatokból származik. Az utóbbi három évben a gazdasági válság ellenére is nyereséges volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.