Egyenetlen sebességű globális növekedés várható

Ez a forgatókönyvük szerint idén 2,6 százalékot, 2015-ben 3 százalékot, 2016-ban pedig 3,1 százalékot jelent.

NT
2014. 09. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő alapeseti forgatókönyve szerint a globális GDP-érték – piaci árfolyamon súlyozva – az idén 2,6 százalékkal, 2015-ben 3 százalékkal, 2016-ban 3,1 százalékkal növekszik. A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy idei és jövő évi globális növekedési prognózisa egyaránt 0,1 százalékponttal elmarad az előző, júniusi negyedéves előrejelzésben foglalt becslésektől.

A negatív felülvizsgálatot a Fitch londoni elemzői azzal indokolták, hogy a globális feltörekvő térségben a korábbinál gyengébb – bár itt is gyorsuló – növekedést várnak.

A hitelminősítő várakozása szerint a felzárkózó piacokon a tavalyi 4,7 százaléknál jóval lassabb, átlagosan mindössze 4 százalékos lesz az idei GDP-növekedés; ez 2009 óta a legalacsonyabb ütem lenne. A Fitch ebben a csoportban jövőre ugyanakkor 4,4, 2016-ban 4,7 százalékra visszagyorsuló növekedést vár.

A felzárkózó térség várható lassulásában az elemzés szerint elsődleges szerepük van a régió legnagyobb gazdaságainak, amelyekre az amerikai monetáris szigorítás kilátása, a geopolitikai feszültségek és a csökkenő nyersanyagpiaci árfolyamok gyakorolnak nyomást. A Fitch Ratings új prognózisa szerint a kínai gazdaság növekedési üteme az idén 7,2 százalék, jövőre 6,8 százalék, 2016-ban 6,5 százalék lesz.

A cég a brazil gazdaság idei növekedésére adott becslését meredeken, az eddigi 1,5 százalékról 0,4 százalékra rontotta a gyenge első félévi teljesítmény alapján. A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a brazil gazdaság jelenleg recesszióban van, mivel az idei első két negyedévben egyaránt csökkent a GDP-érték negyedéves összevetésben számolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.