Elektromos közlekedésre gyúrnak Pakson

A város 60-65 kilométeres körzetében megteremtené az elektromos közlekedés lehetőségét a paksi önkormányzat.

KG
2014. 09. 25. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Protheus elindításáról az idén májusban döntött a paksi önkormányzat. A projekt keretében elvégeznék a közösségi és közfeladatok ellátásához kapcsolódó közlekedési és energia-infrastruktúra fejlesztését, amelynek finanszírozásához az Európai Bizottság térségi környezetkímélő technológiákat támogató ELENA programjának támogatására számítanak.

Az önkormányzat által létrehozott Protheus Zrt. vezérigazgatója, Sztruhár Sándor elmondta: céljuk, hogy a tömegközlekedésben és a közszolgáltatásban elektromos üzeművel váltsák fel a hagyományos meghajtású, nagy szén-dioxid-kibocsátású  járműveket, és kialakítsák a szükséges üzemanyagtöltő infrastruktúrát. A teljes program beruházási költségének becsült értéke 40-45 millió euró.

A munkában egy lengyel cég, a Led Pack Management lesz a Protheus Zrt. partnere. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá Pakson. Tomasz Jaskólski, a projekt koordinátora az MTI-nek elmondta: a Dél-Lengyelországot érintő, világításkorszerűsítésre vonatkozó Led Pack volt az első kelet-európai projekt, ami az ELENA projektben támogatást nyert. Az ennek során nyert tapasztalataikkal segíteni tudják paksi partnereiket.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója támogatandónak nevezte a paksi önkormányzat törekvését. Jelezte: kínálkozó a lehetőség, hogy az atomerőműbe járó és a helyi, helyközi tömegközlekedést biztosító autóbuszok elektromos meghajtásúak legyenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a környezeti terhelés csökkentésében, a klímavédelemben fontos szerepet játszhat az elektromos közlekedés abban az esetben, ha az környezetet kímélő, azaz megújuló vagy nukleáris energiatermelésen alapul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.