Először szállt fel – már több mint háromezer megrendelés

Az első példányokat várhatóan egy év múlva szállítják le a megrendelőknek.

NT
2014. 09. 25. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Airbus honlapján csütörtökön közvetített felszállással kezdődött meg a prototípus berepülési programja, az első példányokat várhatóan egy év múlva szállítják le a megrendelőknek. Eddig 3257 neóra érkezett rendelés hatvan vásárlótól, ezzel az Airbus számításai szerint a keskenytörzsű sugárhajtású repülőgép-piac 60 százalékát fedik le.

Az A320neo a mostani modell továbbfejlesztett, költséghatékony verziója, amelyre speciális szárnyvégeket (sharkleteket) szerelnek, ezzel csökkentve a légörvényeket, ennek segítségével pedig a fogyasztást. Emellett új, kisebb fogyasztású, de a jelenleginél jóval nagyobb átmérőjű és hatékonyabb hajtóműveket is kínál a neo típusokhoz az Airbus, amelyeket az amerikai Pratt & Whittney és az amerikai-francia CFM International szállít.

Utóbbi gyártó a típus versenytársához, a Boeing 737 MAX típusához is szállít hajtóműveket. A toulouse-i gyártó számításai szerint az egy székre jutó költségek 20 százalékkal csökkenhetnek a mostani A320-asokéhoz képest.
A Boeing tájékoztatása szerint az ugyanebben a kategóriában lévő, szintén újgenerációs 737 MAX-ra eddig kicsivel több mint kétezer megrendelés érkezett, az első példány 2017-ben teljesítheti első kereskedelmi útját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.