Eltökélt a kormányzat a bankok elszámoltatásában

A kormány továbbra is eltökélt abban, hogy elszámoltassa a bankokat – reagált a kormányszóvivő a bankszövetség bírálataira.

KG
2014. 09. 18. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet már döntött az elszámoltatási törvényről, amelyről szeptember 24-én szavaz az Országgyűlés. Ez a jogszabály határozza meg az elszámoltatás menetét. Az elszámoltatási törvény 1,3 millió családot érint, a törlesztőrészletek akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek – tette hozzá a kormányszóvivő.

A Magyar Bankszövetség főtitkára a devizahiteleseket megsegítő első törvényt bírálta csütörtökön kiadott jegyzetében. Kovács Levente szerint „a 10 milliós magyar társadalom sokkal többet veszíthet” a törvénnyel, mint amennyit a hitelfelvevők „jó néhány százezres tábora” nyerhet.

A főtitkár rámutatott: a devizahiteleknél az árfolyamrés visszaírása és az egyoldalú kamatemelések eltörlése legfeljebb 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést hozhat az ügyfeleknek, vagyis annyit, amennyit az árfolyamgátba való belépéssel is nyerhetnének. „A mostani mentőcsomag kapcsán viszont az él az ügyfelekben, hogy sokkal többet nyerhetnek. Társadalmilag sajnos ennek a fordítottja igaz” – állapította meg Kovács Levente.

Rámutatott: a javuló makrogazdasági helyzet ellenére növekszik a nem teljesítő hitelek állománya. Ma ugyanis – a „megmentésben” bízva – már sokan azok közül sem teljesítik felvállalt fizetési kötelezettségüket, akik a korábbi években rendes törlesztők voltak – írta. Megjegyezte: a bankrendszer a gazdaság egyik legszabályozottabb és legerősebb kontroll alatt működő iparága. A magyarországi bankok a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően alakították ki üzletszabályzataikat, termékkínálatukat, ezeket a hatóságok folyamatosan ellenőrizték.

A törvény visszamenőleges hatállyal olyan – egyébként teljesíthetetlen – feltételeket támaszt a bankokkal szemben, amelyek a termékek piaci bevezetésekor nem voltak ismertek, így azokat betartani sem lehetett – mutatott rá. A bankszövetség főtitkára szerint ez és a bankok számára méltánytalan eljárásrend alkotmányossági aggályokat vet fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.