Ennyivel nőttek a jövedelmek 2013-ban

A magánszemélyek tavaly 8761 milliárd forint jövedelmet szereztek az szja-bevallások alapján. Egyre több a nyereséges cég is.

KG
2014. 09. 16. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a bruttósítás tavaly teljes egészében megszűnt. A bevallók száma mintegy 31 ezerrel nőtt, az előző évhez képest ennyivel többen szereztek jövedelmet. Az összevonás alá eső jövedelmek 4, a forrásadós jövedelmek 4,5 százalékkal bővültek.

Munkaviszonyból származó bérjövedelemmel 3 millió 849 ezren rendelkeztek, melynek átlagos havi összege 174 ezer forint volt, ez az előző évinél 4 ezerrel több.

Az összes adókötelezettség ugyanakkor tavaly 39,1 milliárd forinttal, 1308,1 milliárd forintra csökkent. Az egy főre jutó adó összege 337 ezerről 326 ezer forintra mérséklődött. Az összevont jövedelmek adóterhelése 2013-ban 13,6 százalék volt, 1,1 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

A társas vállalkozások 2013-ban 2713 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el a NAV adatai szerint, 6,4 százalékkal – 184 milliárd forinttal – kevesebbet az előző évinél, az eredményt a pénzügyi műveletek veszteségének jelentős növekedése rontotta.

A nyereséges vállalkozások száma 3 százalékkal nőtt, az általuk kimutatott nyereség ugyanakkor 5,3 százalékkal csökkent. A veszteséges társaságok száma 9,4 százalékkal, veszteségük 3,9 százalékkal mérséklődött. A nulla eredményt elérő vállalkozások száma mérséklődött.

Varga Árpád az adatokat úgy értékelte, a tavalyi számok előrevetítik, hogy a magyar gazdaság 2014-ben jobban teljesít, az idei teljesítményt növelő folyamatok már tavaly elindultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.