Fejlesztenek a bizonytalanságra Mosonmagyaróváron

Ötvenállásos körforgós fejőházat adtak át Mosonmagyaróváron. A Lajta-Hanság Zrt. károlyházi berendezése 300 tehenet is meg tud fejni

MNO
2014. 09. 18. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A telepet is üzemeltető Mezofort csoport az elmúlt öt évben tizenkétmilliárdot fordított fejlesztésre, ennek 60 százalékát önerőből állták. A vállalkozás egyébként az utóbbi időben nehéz helyzetbe került az európai tejtermelés bővülése és az orosz embargó miatt, de az is nehézséget jelent, hogy több állami támogatást is megszüntettek.

– A bankrendszer is kivár. Vizsgálja, hogy milyen következményei lesznek ennek az intézkedésnek. De egyébként is rendkívül nehéz lenne jelentkezniük, hiszen ugyan kommunikáció van, meg bejelentések vannak, de gyakorlatilag a 2015-tel érvényes játékszabályok vonatkozásában egyetlenegy jogszabály nem jelent meg. Márpedig a bankrendszer ugye aszerint fogja vizsgálni a kérdést, hogy milyen jogszabályok vannak, ebből mi következik, adott esetben hol kell előre-, hol kell visszalépnie – mondta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Megakaszthatja az állattartó ágazat utóbbi években elindult fejlődését az uniós támogatások kormány által bejelentett átszabása – vélik a piaci szereplők. Az adócsalók és az orosz embargó okozta problémák mellett most az állattartó telepek fenntartóinak az elmaradt támogatások okozta gondokkal is meg kell küzdeniük. Sokan gondolkodnak azon, hogy felhagynak e tevékenységgel, s a könnyebb utat választva csak növénytermesztéssel foglalkoznak a jövőben. A kormány ebben nem hisz, a szaktárca álláspontja szerint a tervezett intézkedések kompenzálják majd a területalapú támogatásokon elszenvedett bevételkiesésüket. Részletek a Magyar Nemzet szerdai átfogó írásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.