Fél százalékkal nőtt a bruttó államadósság

Az államháztartás finanszírozási hiánya eddig 296 milliárd forint.

VZ
2014. 09. 30. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás finanszírozási igénye (hiánya) 296 milliárd forintot tett ki a második negyedévben, ami az adott háromhavi GDP 3,9 százalékának megfelelő összeg, a június végéig tartó egy év alatt a hiány 908 milliárd forint, a GDP arányában 3,0 százalék volt.

Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága 25 437 milliárd forintra rúgott, 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint a múlt év végén, amikor a GDP arányában 79,4 százalékon állt. A nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot a második negyedévben.

Az államháztartás nettó adóssága 22 841 milliárd forint volt június végén, a GDP 76,3 százaléka. Az államháztartás második negyedévi 296 milliárd hiányából 274 milliárd a központi kormányzatot, 86 milliárd pedig a helyi önkormányzatokat terhelte, míg a társadalombiztosítási alapok 64 milliárd forint többletet könyveltek el.

A háztartások megtakarításai a második negyedévben 456 milliárd, a június végén zárult egy évben 1771 milliárd forintra rúgtak, ami a megfelelő időszakban megtermelt GDP arányában 6, illetve 5,9 százalékot ért el.

A nem pénzügyi vállalati szektor nettó megtakarításai 420 milliárd forintot tettek ki a második negyedévben, aminek valamivel nagyobb része, 232 milliárd forint a hitelfelvételeket meghaladó nettó törlesztésből ered, míg az eszközök kihelyezésére irányuló tranzakciók 188 milliárd forintot értek le, amiből a legnagyobb, 334 milliárdos tételt a hitelnyújtás adta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.