Felügyelet mellett szállították a sérült elemeket

A fejlesztési tárcavezető Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolt.

TK
2014. 09. 03. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztési tárcavezető Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő azon írásbeli kérdésére válaszolt, hogy „biztonságos volt-e a sérült fűtőelemek kiszállítása”.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója augusztus 14-én Pakson jelentette be, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. Szél Bernadett többször nehezményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát nem tájékoztatták a szállításról. Azt is firtatta: sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság nem kapta meg a kiszállításra és a kinti feldolgozásra vonatkozó szerződéseket, ami ellentétes az Euratom-szerződés előírásaival. Szél Bernadett az ügyben több kérdést intézett a kormány képviselőihez.

Seszták Miklós azt közölte: a Paksi Atomerőmű Zrt. 2009 októberében értesítette az Euratom Ellátási Ügynökséget a sérült nukleáris fűtőelemek kiszállítására és végleges elhelyezésére vonatkozó szerződésről. Az ügynökség megállapította: a kiszállítási és elhelyezési szerződés megfelel a jogszabályoknak, 2010. április 23-án aláírta azt. A fűtőelemek tényleges kiszállításáról a Paksi Atomerőmű Zrt. 2014. június 13-án értesítette az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának nukleáris biztosítékokkal foglalkozó igazgatóságát.

A magyar–ukrán határon Záhony vasútállomáson keresztül, az ukrán–orosz határon való áthaladásakor pedig Hutor Mihajlovszkij és Kupjanszk Szortyirovocsnij pályaudvarok között szállították a fűtőelemeket. A fejlesztési miniszter az útvonalról további részleteket nem közölt, mivel azok minősített adatokat képeznek. A fűtőelemek augusztus 11-én biztonságban megérkeztek Oroszországba – írta Seszták Miklós.

Pintér Sándor belügyminiszter ugyancsak Szél Bernadett kérdésére úgy válaszolt: a szállítást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Belügyminisztérium (BM) összehangolt munkájával tervezték meg és hajtották végre. A szállítmány magyarországi útvonalát a BM által felügyelt szervezetek (Terrorelhántási Központ, Országos Rendőr-főkapitányság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) biztosították. A sérült fűtőelemek ukrajnai szállítását az illetékes ukrán szervek engedélyezték, illetve annak biztonságát garantálták – írta a belügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.