Foglalkoztatás: mindenkit lehagytunk az unióban

A 3,1 százalékos növekedés négy és félszer akkora, mint az átlag.

NT
2014. 09. 13. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM közleményében idézték Szalai Piroskát, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztost, aki kiemelte: ez a növekedés négy és félszer akkora, mint az uniós átlag. A rangsort az idei év mindkét negyedévében Magyarország vezeti e területen éppúgy, mint a munkanélküliség csökkenésében – tette hozzá.

Az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint a múlt év hasonló időszakához viszonyítva már 18 országban nő, és csupán 5-ben csökken a foglalkoztatás. Az Európai Unió 28 országának átlagos növekedése 0,7 százalék, míg az euróövezetben 0,4 százalék volt. Ebben az időszakban a legjelentősebb mértékben, 3,1 százalékkal Magyarországon bővült a foglalkoztatottak létszáma, amelyet Nagy-Britannia követ 2,7, illetve Málta 2,6 százalékkal.

Az uniós foglalkoztatás az idei év első negyedévében emelkedett először, korábban stagnált, illetve csökkent még.
Szalai Piroska emlékeztetett, hogy Magyarország nemcsak a foglalkoztatásbővülési rangsorban a legjobb, hanem a munkanélküliség-csökkenésiben is. Az egyes országok friss női adatait még nem hozták külön nyilvánosságra ugyan, de valószínű, hogy hazánk e tekintetben is a legjobb értéket tudhatja magáénak, éppúgy, mint az első negyedévben.

A volt miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a foglalkoztatás növekedésében jelentős szerepe van a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményeinek, valamint a gyed extra programnak. Az idén már a gyed megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes nők – hívta fel a figyelmet.

Megírtuk: hónapok óta 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma, és 8 százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.