Forintosítás: az MNB készen áll

Nagyjából 11 milliárd euró konvertálásában kell majd a jegybanki segítség a Magyar Hírlap cikke szerint.

NT
2014. 09. 13. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szombati cikkében ismerteti: bár a bankok lakossági devizahitel-állománya folyamatosan apad, továbbra is 3400 milliárd forint felett van, vagyis nagyjából 11 milliárd euró konvertálásában kell majd a jegybanki segítség. Ugyanakkor a Kúria döntése miatt ebből „lejön” hárommilliárd eurónyi, azaz hozzávetőleg nyolcmilliárd euró körüli összeg erejéig léphetnek fel devizaigénnyel a hazai bankok.

Magyarország nemzetközi tartaléka 36 milliárd euró, amiből 28-29 milliárdos „keret” elegendő a rövid távú külső adósság fedezetére.

Nagy Márton a lapnak azt mondta, nagy óvatossággal, körültekintéssel és csak fokozatosan lehet a devizatartalékok egy részét a devizahitelek forintosítására fordítani. A szakember szerint a forintosítás hatására csökken az ország külső adóssága, ami a devizatartalék mértékét is lejjebb hozza. Hozzátette, azoknak a hitelintézeteknek, amelyek hosszú lejáratú külső devizaadóssággal rendelkeznek, a jegybanki garancia segíthet.

Az MNB ugyanis kötelezettséget vállalhat arra, hogy lejáratkor odaadja a devizát, ugyanez igaz más, úgynevezett swap ügyletek esetén is. Ráadásul, miközben a kölcsönök forintosítása lezajlik, a jegybank devizatartaléka nem apad azonnal, hiszen az csak lejáratkor, azaz fél, egy vagy két év múlva jelenik meg a mérlegben – húzta alá.

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán. A miniszter szavai szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. Ezt az elszámolást követheti egy idei jogszabállyal és 2015-ös végrehajtással a devizahitelek forintosítása – fogalmazott Varga Mihály, hozzátéve, a forintosítással egy jelentős kockázat fog eltűnni a magyar bankrendszerből is.

Szeptember 24-én fogadja el az Országgyűlés a deviza- és forinthitelesek helyzetét rendező, a teljes magyar bankrendszert elszámoltató törvényt; elsőként a 830 ezer családot érintő devizaalapú hitelek kerülnek sorra, ezt követi majd a 651 ezer forinthitel rendezése. A kormány kamat- és díjemelési moratóriumot hirdetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.