Itt az új 10 eurós

A görög mitológiából merítettek a tervezők a dizájn megalkotásakor.

BO
2014. 09. 22. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, amely megújul. Az EU jegybankja tudatta: az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető. „Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az a jövőben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat” – idézi a kommüniké Yves Merscht, az EKB igazgatótanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel az intézményben.

Az új 10 eurós biztonságát szolgálja az új hologramcsík és az új vízjel is, amelyeken Európa látható a görög mitológiából. Emellett a rajta található számjegy a bankjegyet megdöntve smaragdzöld és sötétkék árnyalatban csillog, ami gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenőrizhető.

Az uniós jegybank emellett már kilenc hónappal a hivatalos bevezetést megelőzően rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenőrző berendezéseket gyártanak.

Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerősítették: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenőmentes legyen.

A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévő tartalékokat is ki fogják bocsátani, és csak a későbbiekben vonják majd ki őket a forgalomból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.