Jacob Lew levelet küldött Vang Jangnak

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettesnek nemrég küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy komoly hatással lehetnek a két ország közti kapcsolatokra a Kínában működő külföldi vállalatok ellen indított versenyjogi vizsgálatok.

LR
2014. 09. 14. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levél tartalmáról tájékoztatott források szerint Jacob Lew felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban egy pekingi találkozón Kína ígéretet tett, hogy monopóliumellenes törvényeit a fogyasztók érdekében fogja használni, és nem más vállalatok vagy ágazatok megsegítésére. Kínában az elmúlt időszakban több vizsgálat is indult külföldi tulajdonú nagyvállalatok ellen, és a vizsgálatok több esetben is azt állapították meg, hogy versenyjogi szabályokat sértenek a külföldi cégek. Az érintett vállalatok szerint viszont indokolatlanul sokat foglalkoznak velük a kínai hatóságok. Úgy vélik, rejtett protekcionizmusról van szó, amellyel kínai cégeket próbálnak előnybe hozni, és nyomást gyakorolnak rájuk azért, hogy ne emeljenek semmilyen kifogást a vizsgálatok ellen.

A kínai kormány vasárnap nem válaszolt a Dow Jones hírügynökség megkeresésére az üggyel kapcsolatban, de kínai hivatalnokok korábban hangsúlyozták, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kínai és a külföldi vállalatokra. Kínai kormányzati források szerint a monopóliumellenes vizsgálatoknak csak tizede érint külföldi vállalatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.