Keményebben csapna le a jegybank

A jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzők erőteljesebb büntetőjogi felelősségre vonásán gondolkodik az MNB.

BLM
2014. 09. 03. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményből kiderül: a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórum második egyeztetésére a jegybank kezdeményezésére került sor. A meghívottak között volt minden, az MNB által ismert civil intézmény, amelynek tevékenysége a pénzügyi fogyasztóvédelemhez kötődik, így 24 nonprofit szervezet 29 résztvevője képviseltette magát.

A közlemény kitér arra, hogy a résztvevők a Fortress-ügy kapcsán áttekintették a jogosulatlan szolgáltatókkal kapcsolatos jegybanki intézkedéseket és feladatokat is. A jegybank a múlt héten 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Fortress Holdings LLC-re, két közvetítő cégre és egy természetes személyre, mivel azok több ezer befektetőt tévesztettek és károsítottak meg 10 milliárd forintot meghaladó értékben.

A Fortresshez hasonló esetek jövőbeni elkerülése érdekében az MNB megfontolja, hogy a Btk.-ra vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen a jogalkotó felé. Ennek célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzője cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértő tevékenységét. Ennek révén a pénz- és tőkepiacok jogszerű szereplői és az ügyfelek a büntetőjog oldaláról is fokozottabb védelemben részesülhetnek – írja a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.