Két évre befagyasztják a szociális juttatásokat

El kell tüntetni a magas államháztartási hiányt.

NT
2014. 09. 29. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Osborne a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán kijelentette: a juttatások befagyasztása 2016-tól – vagyis a jövő májusban esedékes parlamenti választások után egy évvel – lépne életbe.

A mostani konzervatív–liberális koalíció kormányra kerülése – vagyis 2010 – óta sikerült megfelezni az államháztartási hiányt, a deficit azonban még mindig túl magas, és a brit pénzügyminisztérium becslése szerint 25 milliárd font (tízezer milliárd forint) további állandó megtakarítást kell elérni a hiány végleges felszámolásához – mondta Osborne.

A pénzügyminiszter szerint viszont az államháztartási hiány eltüntetése nem lehetséges kizárólag magasabb adóztatással, mivel a jelenlegi globális gazdaságban a befektetések és a munkahelyek „egyetlen gombnyomással” áttelepíthetők máshova. A magas adóterhek közgazdaságtana ezért a múlt közgazdaságtana – fogalmazott George Osborne.

Hangsúlyozta, hogy a jóléti kiadások teszik ki a teljes állami költségvetés harmadát. Osborne a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők juttatásainak megvédését ígérte, kijelentette ugyanakkor: Nagy-Britannia nem engedheti meg többé magának, hogy évi 100 milliárd fontot (40 ezer milliárd forintot) fizessen ki jóléti juttatások formájában a munkaképes korú lakosságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.