Letették egy bivalytelep alapkövét Mezőtúron

Alapkőletételi ünnepséggel megkezdődött egy bivalytelep-komplexum építése pénteken Mezőtúron.

MNO
2014. 09. 19. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 2,3 hektáros telken alakítják ki, ezzel a tovább is bővíthető területtel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. A komplexum felépítésére a vállalkozás 80 millió forintos szerződést kötött a kivitelezésre – mondta el Herczeg Zsolt fideszes polgármester az MTI-nek. Tájékoztatása szerint az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt szeretné használni, ettől a város nem zárkózik el, de a terület tulajdonjogát megtartja. A bivalytelepre várhatóan 2015 tavaszán érkezik az első 50 állat Nápoly környékéről, a teljes állomány 250-300 darabos lesz.

Az olasz befektető együttműködni kíván a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával, a sajtkészítés az iskola sajtüzemében kezdődik majd, a felek azonban az oktatás terén is közös munkát terveznek. Az első ötven bivaly tejhozamának feldolgozása még a gyomaendrődi sajtüzem feladata lesz. Néhány éven belül azonban várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy sajtüzem, ahol a mediterrán konyha királynőjének is nevezett mozzarellát készíteni fogják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.