Magyar fejlesztés tisztíthatja a vizet

A technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el.

LM
2014. 09. 09. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

A G.I.C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alakult, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatók. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és három újat létesíteni a vállalkozás – összegezte az ügyvezető.

A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázása várható. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.