Máris leállították a Norbi-részvények értékesítését

Az MNB határozatában kötelezte a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t részvény-értékesítési tájékoztatójának kiegészítésére.

MNO
2014. 09. 19. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztató kiegészítésének előírása a jogszabály alapján nem jelenti a részvény-értékesítés érvénytelenítését. A jogszabályi előírások szerint azonban a tájékoztató kiegészítésének hatósági előírása esetén a kiegészítés közzététele előtt értékpapírt jegyző befektetőknek – a tőkepiaci törvény rendelkezése alapján – lehetőségük van a törvényben meghatározott időtartamon belül a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására és így a megállapodástól való elállásra, áll a közleményben.

A közlemény azt írja, a jegybank a kibocsátó és a forgalmazó által benyújtott dokumentumoknak a részvény-értékesítési tájékoztató tükrében való értékelése alapján megállapította: a tájékoztató közzétételének engedélyezése és a forgalomba hozatali eljárás lezárása – illetve az értékpapírral való kereskedésnek a szabályozott piacon megkezdése – között lényeges tények jutottak a tudomására. Ezek a kibocsátó piaci, gazdasági, pénzügyi, jogi helyzetének és annak várható alakulásának, valamint az értékpapírhoz kapcsolódó jogoknak a befektető részéről való megalapozott megítéléséhez szükségesek.

Ezért rendelte el a tájékoztató kiegészítését, amelyet – a jegybank közzétételi engedélyezési eljárását kérelmezve – legkésőbb szeptember 22-én 16 óráig kell benyújtania a kibocsátónak az intézményhez. Az MNB emellett befektetővédelmi okból – a kiegészített tájékoztató közzétételéig – azonnali hatállyal felfüggesztette a részvények forgalomba hozatali eljárását is.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a befektetők védelmében „rendkívül gyors eljárásban” vizsgálta meg, hogy a kibocsátó részvény-értékesítésével kapcsolatos újabb bejelentések, információk összhangban állnak-e a jóváhagyott tájékoztatóban foglaltakkal.

A központi bank emlékeztet arra, hogy sajtóhírek és befektetői érdekvédelmi bejelentések szerint a részvénykibocsátó Norbi Update Lowcarb Nyrt.-ről – a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól – eltérő információk jelentek meg, ezért az egyik befektetői szervezet kérte az MNB intézkedését. A jegybank ellenőrizte a bejelentésben jelzett állítások és a sajtóban megjelent információk valóságtartalmát, továbbá nyilatkozattételre hívta fel a kibocsátót és a forgalmazót.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) szerint megkérdőjelezhető a Norbi Update Lowcarb Nyrt. jelenleg folyó részvény-értékesítésének jogszerűsége, ezért az MNB-t mint felügyeleti hatóságot a nyilvános értékesítés azonnali felfüggesztésére kérte szerdán. A cég még aznap visszautasította a TEBÉSZ vádjait, szerintük valótlan állításokat tartalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.