Még három hétig él a 38 milliárdos lehetőség

Ennyi idejük maradt a településeknek, hogy benyújtsák igényüket a működési támogatásokra.

BLM
2014. 09. 10. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerdai cikke szerint az önkormányzati finanszírozás rendszere az elmúlt években jelentősen megváltozott, a normatív alapút felváltotta a feladatalapú finanszírozás, így a támogatási rendszer is átalakult. Míg az előző évig az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatását lehetett igényelni, 2014-től már az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásért nyújthatnak be kérelmet a helyhatóságok. Az önkormányzatok a gazdálkodásban jelentkező működési problémák megoldására fordíthatják a támogatást, amely a számlára történő megérkezése után azonnal felhasználható.

Az idén erre a célra 38,6 milliárd forintot különítettek el a büdzsében. A Belügyminisztérium sajtóosztálya a jövő évi keretről nem nyilatkozott, mondván, a 2015-ös központi költségvetést jelenleg tervezik. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a 2015-re vonatkozó támogatást a kormány csökkentheti, hiszen az önkormányzatok adósságkonszolidációja és az a törvényi előírás, hogy a városok, települések költségvetési rendeletükben működési hiányt már nem tervezhetnek, kedvezőbb anyagi helyzetet teremtett számukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.