Megújul az egri kórház

Lerakták az egri Markhot Ferenc Kórház megújítását célzó beruházás alapkövét.

KG
2014. 09. 09. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen Török Krisztina, a 2010-ben indított projekt jogutód kedvezményezettje, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója úgy fogalmazott: hosszú út vezetett az alapkő letételéig, és sok türelemre lesz még szükség a következő időszakban az építkezés alatt. Amikor viszont átveszik a megújult kórházát, a körülmények is megfelelőek lesznek a legmagasabb szintű gyógyításhoz – tette hozzá.

Habis László egri polgármester (Fidesz–KDNP) azt mondta: a 2008-ban „a HospInvest által elfoglalt intézménytől” rövid idő alatt elpártolt a betegek 60 százaléka, az orvosok kétharmada pedig elhagyta a kórházat. Polgármesterként fontosnak tartja – tette hozzá –, hogy ez a beruházás megvalósuljon, hiszen az itt lakók életminősége, az ipari befektetések ösztönzése és a gyógy-idegenforgalom szempontjából is meghatározó ez a fejlesztés.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a beruházásra azért is szükség van, hogy a kórház visszanyerje a becsületét, a betegek bizalmát.

A kórház tájékoztatása szerint a 2010 végén 4,5 milliárd forintnyi uniós forrással induló projekthez a Heves Megyei Önkormányzat csaknem 500 millió forint önerővel járult hozzá, a kormány pedig több mint 1,8 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést. A kivitelező konzorciummal idén július 15-én írta alá a szerződést a GYEMSZI.

A beruházás keretében új, háromszintes technológiai tömb épül a kórházban, ebben helyet kap a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a központi laboratórium és a központi műtő is. Új logisztikai-irányítási rendszert építenek ki, lebontják a régi, rossz állapotú épületeket, a helyüket parkosítják.

Szintén a projekt részeként a kiköltöző osztályok helyén egy negyvenágyas neurológiai és stroke osztályt alakítanak ki, új helyre költözik a radiológiai osztály is, és új eszközökkel szerelik fel. A beruházás várhatóan 2015 végén zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.