Mi lehetünk Európa gázközpontja

Minden feltétel adott ahhoz, hogy az oroszok nálunk tárolják a kontinens fűtőanyagát.

2014. 09. 18. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi elképzelés valósulhat meg, amennyiben az orosz Gazprom valóban magyarországi tárolókban állomásoztatja majd a kiegyensúlyozott európai gázellátást erősítő földgázkészletét. A Napi Gazdaság információi szerint erről tárgyalt kedden Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Anatolij Janovszkijjal, Oroszország helyettes energiaügyi miniszterével. A lap úgy tudja, 500 millió köbméter fűtőanyag érkezhet, célja pedig az európai szállítások biztosítása lenne a téli hónapokban. A betárazás szakértők szerint már e hónapban megkezdődhet.

A Magyarországon tárolt gázzal az orosz fél célja az lenne, hogy az Ukrajnán keresztül a telente esetlegesen akadozó tranzit ellenére el tudja látni európai vevőit kellő mennyiségű fűtőanyaggal. Az értesülést forrásaink is megerősítették, és az ügyet firtató kérdésünkre nem cáfolt a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár sem tegnap. Szabó Zsolt közölte: vannak információi a Gazprom és az állam együttműködéséről, részletek közlésére azonban nincs felhatalmazása.

 

A hazai Gazprom-készlet terve már 2012 októberében felmerült Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója budapesti találkozóján, amelynek témái a két ország közös energetikai beruházásai voltak, különös tekintettel a Déli Áramlatra. Lapunk információi szerint a megbízás fontos előfeltétele volt orosz részről az, hogy az erre a célra használható tárolókapacitás a magyar állam tulajdonában legyen. Ez 2012 óta meg is valósult, hiszen az állam felvásárolta az akkor még az E.ON  tulajdonában lévő négy föld alatti létesítményt. (A két évvel ezelőtti tárgyalások előtt a Gazprom a Mollal közösen vizsgálta egy 1,3 milliárd köbméteres tároló építésének lehetőségét, ám a tervek később fiókba kerültek.)

Bár a tárolóbázis létrehozása a legjobb esetben is csak 2017-re elkészülő Déli Áramlat kapcsán merült fel, most a tranzitországként közreműködő Ukrajna Oroszországgal fennálló konfliktusa teszi sürgetővé a közép-európai Gazprom-készlet létrehozását. Magyarország egyébiránt kiemelkedő adottságokkal rendelkezik a régióban; Németország, Franciaország és Olaszország után itt van a legnagyobb tárolókapacitás az Európai Unióban, ráadásul állami kézben. A teljes kapacitás 6,2 milliárd köbméter, amely jelenleg 60 százalékos kihasználtságon áll.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.