Minden uniós tagállamot lehagytunk

Varga Mihály közlése szerint a magyar gazdaság növekedése volt a legmagasabb az EU-ban.

MNO
2014. 09. 03. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb a növekedés, a legdinamikusabban növekvő ágazatok az ipar, építőipar, mezőgazdaság, de ezek mellett a beruházások több mint 20 százalékos növekedése is optimizmusra ad okot. „Ez azt jelenti, hogy a jövőben fejlesztések lesznek, és ha fejlesztések lesznek, lesz több munkahely” – fogalmazott.

A növekedés mellett az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tudták tartani, a lakossági fogyasztásban pedig utoljára nyolc éve regisztráltak hasonló, 2,4 százalékos növekedést – mondta. Kiemelte, hogy a növekvő jövedelmekből a lakosság többet költ, ezzel is segítve a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozásokat.

A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint – erősítette meg a részletes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarországon nyolc éve nem nőtt akkorát a bruttó hazai termék (GDP), mint 2014 második negyedévében, ami uniós és régiós összehasonlításban is kiemelkedő. Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának (nhp) köszönhetően mérséklődött a pénzügyi szektor teljesítményének visszaesése. A kedvező adatok mögött az alacsony infláció és a foglalkoztatottság bővülése – így a reáljövedelmek emelkedése, valamint a kedvező fogyasztói bizalom – áll.

Az orosz–ukrán válság és az előző évi magas bázis miatt a növekedés üteme várhatóan a második fél évben némileg lassul, de ezzel együtt is 2014-ben összességében 3,1 százalékos növekedés várható – olvasható a közleményben.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztus 27-én közölt adatai szerint május-júliusban 160 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban; a növekedés túlnyomó része a versenyszektornak köszönhető, mivel a közfoglalkoztatottak és a vendégmunkások száma sem nőtt ez idő alatt – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az államtitkár kiemelte, hogy hónapok óta 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma, és 8 százalék alá csökkent a munkanélküliség. Elmondta, a fiatalok körében is javult a foglalkoztatási helyzet, a 15-24 éves korosztályból 257 ezren voltak foglalkoztatottak, 32 ezerrel többen, mint egy éve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.