Négy éve nem történt ilyen Kínában

Egy kínai állami kutatóintézet szerint 2010 óta most először fordulhat elő, hogy az idei kukoricatermés alatta marad az előző évinek, a CNGOIC szerint az aszály miatt 2,2 százalékkal csökken a kínai termés.

NT
2014. 09. 14. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában októberben kezdhetik meg a kukorica betakarítását, a teljes termés 213,8 millió tonna lehet, az országban a valaha volt második legnagyobb éves mennyiség. A termés nagysága az aszály ellenére is meghaladhatja a belföldi keresletét, amelyet a CNGOIC 189 millió tonnára becsül 2014–2015-ben. Piaci elemzők szerint a kínai kormánynak még 60 millió tonna kukoricája van tartalékban úgy is, hogy május óta 27 millió tonnát értékesítettek a piacon.

A kukorica ára nagyon alacsony, s azért van ekkora tartaléka a kínai kormánynak, mert túl magas áron próbálta eladni a felhalmozott felesleget. Mivel a világ legnagyobb kukoricaexportőr-országában, az Egyesült Államokban idén rekordtermésre számítanak, nem várható a kukorica drágulása. A chicagói árutőzsdén (CBOT) a határidős piacon vasárnap délután 0,73 százalékos csökkenéssel, vékánként 3,385 dollárra esett a kukorica ára decemberi szállításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.