Nem jó ez a sok eső

Zala megyében jelentős károkat okozott a sok csapadék a vetésben, belvíz áll a táblákon, az eső lemosta a magot, a vegyszert – közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az MTI-vel.

NT
2014. 09. 13. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban lehullott 60-100 milliméter csapadék mintegy 200-250 milliméterrel haladta meg a sokéves átlagot. Az esőzések miatt le kellett állni a talajmunkákkal, és a repce vetését sem tudták befejezni a gazdák – tudatta Süle Katalin.

A repce tervezett vetésterülete mintegy 12,5 ezer hektár, eddig csaknem 2000 hektáron került földbe a mag. A tervek szerint a megyében közel 44 ezer hektáron vetnek majd őszi növényeket: a repce mellett 23 ezer hektáron őszi búzát, 5700 hektáron őszi árpát, 2600 hektáron tritikálét, mintegy 360 hektárnyi területen pedig rozst – ismertette a megyei elnök.

A betakarítási munkákról elmondta; a napraforgó aratása (a vetésterület mintegy 5500 hektár) még nem kezdődött el Zala megyében, és még jó idő esetén sem várható, hogy a jövő hét közepe-vége előtt a munkagépekkel a földekre menjenek.

A csaknem 50 ezer hektáron termelt kukorica betakarítása október közepe táján kezdődhet el. Jelenleg a kukoricatáblák kedvező képet mutatnak, a termelők hektáronként 8 tonna körüli átlaghozamra számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.