Nyereséges volt a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank 2014 első fél évében 18 milliárd forint nyereséget ért el.

2014. 09. 26. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB eredménye a devizaárfolyam-változásból származó nyereség emelkedésének, valamint az alacsonyabb alapkamat miatt adódó pozitív kamateredménynek tudható be. A beszámoló szerint a működési költségek 2014. első félévi  összege 14 milliárd 32 millió forint volt, ami az ütemezett tervtől 1,5 százalékkal maradt el.

A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 2014 első fél évében 6,9 milliárd forint nyereség volt, 2013 hasonló időszakához képest 40,1 milliárd forinttal javult. 2014-ben – a korábbi időszakok veszteségével szemben – az MNB kamateredménye pozitívvá vált. Bár a jegybank mérlegszerkezete nem változott jelentősen – a mérlegfőösszeg közel 90 százalékát kitevő devizatartalékot döntően forintforrások finanszírozzák –, de a devizahozamok és az átlagos forintkamat közötti eltérés csökkenése lehetővé tette a kamateredmény fokozatos javulását.

A jegybanki beszámolóban kitérnek arra, hogy 2014 első fél évének végén az MNB hivatalos devizatartalékainak nagysága 36,1 milliárd euró volt, ami mintegy 2,3 milliárd euró növekedést jelent a 2013-as év végéhez képest. A devizatartalékok alakulásában szerepet játszott, hogy az elmúlt fél év során az Államadósság Kezelő Központ adósságfelvételi és -törlesztési célú tételei összességében mintegy 945 millió euróval növelték a devizatartalékokat. A növekmény a januári eurókötvény-, illetve a májusi angolfontkötvény-lejáratok, a márciusi kötvénykibocsátások, valamint egyéb adósságkezelési tételek eredőjeként adódott.

A beszámoló szerint a költségvetési szervek devizabefolyásainak és -kifizetéseinek egyenlege 650 millió euróval csökkentette a tartalékot. Az idei első fél évben az Európai Bizottságtól 2,9 milliárd euró nettó transzfer érkezett. A tartalékon elért eredmény a tárgyidőszakban mintegy 150 millió euró volt. A rövid fedezett betétállomány változása pedig mintegy 0,8 milliárd euró csökkenést okozott, míg a növekedési hitelprogram miatt a tartalék nettó mintegy 200 millió euróval csökkent.

A devizatartalék-kezelés során a likviditás, a biztonság és a hozam hármas célrendszerének kell megfelelni, ami azt jelenti, hogy a jegybank a kockázatok előre definiált alacsony szintjének folyamatos betartása mellett próbálja elérni a lehető legmagasabb hozamszintet. A célokkal összhangban a jegybank a devizatartalékokat euró, dollár, jen és font denominációjú portfóliókban kezeli. Az MNB árfolyamkitettséget ugyanakkor kizárólag euróban vállal: az eurótól különböző devizanemű eszközök árfolyamkockázatát döntően devizacsere (fx-swap) ügyletek segítségével euróra fedezi.

A jegybanki beszámoló szerint a forgalomban lévő készpénzállomány értéke 2014. június végén 3424,5 milliárd forint volt. A forgalomban lévő bankjegyek értéke 3364,4 milliárd forint, mennyisége 349,8 millió darab volt 2014 első fél évének utolsó napján. Ez értékben 21 százalékos, a mennyiséget tekintve 14 százalékos növekedést mutat 2013 azonos időszakának végéhez képest. A növekedés valamennyi címletet érintette, ám elsősorban a húsz- és tízezer forintosok esetében volt jelentősebb mértékű.

A forgalomban lévő érmék értéke 52,7 milliárd forint, mennyisége 1380,2 millió darab volt 2014. június végén. Ez értékben 8 százalékkal, mennyiségben 7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.