Összehívták a költségvetési bizottságot

A testület fideszes alelnöke szerint jogellenes az ellenzéki akció.

LM
2014. 09. 02. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burány Sándor elmondta, hogy az ülés összehívását az MSZP, az LMP és az Együtt–PM is kezdeményezte. Azt mondta, az ülésen Matolcsy György, az MNB elnökének és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik.

Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, mintegy félmilliárd forintért megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint több milliárd forintért a budapesti Eiffel Palace-t.

Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke keddi közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Mint írta, a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette.

Hangsúlyozza, hogy Burány Sándor hatáskörét túllépve, előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasolják a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz – tudatta.

Régóta égetően hiányoznak az olyan közgazdasági képzések, amelyek beindításán a jegybank alapítványai jelenleg dolgoznak – mondta Balog Ádám az MNO-nak a jegybank által finanszírozott programmal kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke arra is rámutatott: ha sikerül érzékelhető módon fejleszteni a hazai közgazdasági gondolkodást, megelőzhetők lesznek az olyan brutális hibák, amilyeneket például a devizahitelezés terén elkövettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.