Segítséget kapnak a meggytermelők

Vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást vehetnek igénybe a termelők.

BLM
2014. 09. 01. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint feldolgozási és közraktározási támogatásra lehet igényt benyújtani, a feldolgozási támogatás kerete 800 millió, a közraktározási támogatásé 30 millió forint.

A feldolgozási támogatásra vonatkozó támogatási kérelmet 2014. szeptember 8-ától október 7-éig, a közraktározásit 2015. június 1-jétől június 15-éig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon, postai úton. A támogatás a csengődi, érdi, debreceni, újfehértói, kántorjánosi vagy cigánymeggy fajtákra vehető igénybe.

A rendelet szerint többlettermés: a tárgyévet megelőző hároméves időszakban megtermelt, illetve számlával vagy felvásárlási jeggyel igazoltan felvásárolt összes termésmennyiség összegének azon évek figyelembevételével képzett számtani átlaga, amikor termelés vagy felvásárlás történt, valamint a 2014. évben általa megtermelt, illetve számlával vagy felvásárlási jeggyel igazoltan felvásárolt termésmennyiség különbözete.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) júliusban jelentette be, hogy az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket, amelyekhez a kormány többletforrásokat is biztosított. Az intézkedéssel mintegy 10-15 ezer tonna meggy feldolgozását, illetve raktározását kívánják támogatni.

A támogatás úgynevezett általános csekély összegű (de minimis) támogatás, vagyis annak összege minden egyéb, az azt megelőző két évben kapott általános csekély összegű támogatással együtt nem haladhatja meg vállalkozásonként a 200 ezer eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.