Százmilliárdos piac a tét

Újabb engedély nélkül működő internetes fogadóoldalakra „tenne lakatot” az állam.

Jakubász Tamás
2014. 09. 09. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyja magát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság az utóbbi hetekben, hónapokban számos internetes fogadócég magyar honlapjának blokkolásáról intézkedett, jelenleg – a hatóság tegnapi kimutatása szerint – nyolc oldalt kereshetnek hiába a fogadók. – Idehaza kizárólag a Szerencsejáték Zrt. működtethet sportfogadásra módot adó internetes oldalt – mondta érdeklődésünkre Kis Péter András szóvivő, hozzátéve: az összes többi, zömmel külföldi, fogadásra és játékra biztató honlap engedély nélkül, illegálisan kínálja szolgáltatásait.

Több tucatra tehető azoknak a weblapoknak a száma, amelyeket a honi játékosok itthonról is elérhetnek, vagyis ahol a pénzüket feltehetik, a szerencséjüket kipróbálhatják. A szerencsejáték-törvény szerint a NAV-nak minden ilyen fogadófelületet blokkolnia kell.

A feladat ugyanakkor nem tűnik könnyűnek, és egyesek már a hatósági fellépéssorozat előtt azt latolgatták, állítható-e akadály a virtuális térben, keretek közé szorítható-e bármely szolgáltató a korlátlan szabadság lehetőségét kínáló világhálón. A kétkedők felvetései hamar valósággá váltak. Nagyjából egy hónapja számoltunk be róla, hogy miután a NAV elrendelte a Hu.Unibet.com honlap blokkolását, kis idő elteltével Hu1.Unibet.com címen sportfogadási felülettel találkozhattak az érdeklődők. A friss kimutatás szerint a magyar hivatal azóta gondoskodott róla, hogy az Unibet számos külföldi, például brit, olasz, francia vagy német oldalát se érhessék el a magyar játékosok, és – a közzétett hirdetmények tanúsága szerint – hasonló lépésekre más fogadóoldal kapcsán is sor került. – A NAV minden lehetséges jogszerű eszközt megragad ahhoz, hogy érvényt szerezzen a magyar jogszabályoknak – fogalmazott az intézkedés kapcsán Kis Péter András.

A szóvivő a blokkolások okáról, céljairól szólva rámutatott, hogy a lépéssorozat egyik legfőbb indoka a hazai játékosok védelme. Az itthon engedély nélkül működő, rendszerint külföldi kötődésű internetes oldalak esetében ugyanis nehézkesen érvényesíthetők a fogyasztóvédelmi megfontolások. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy az ilyen ügyek elszámolási vitáit Magyarországon nem lehet bíróság elé vinni, a tiltott szerencsejátékból fakadó követelések kifizetéséhez nem hívható segítségül a honi igazságszolgáltatás. Az efféle internetes fogadásokban tehát mindenki csakis a maga felelősségére vehet részt.

– Mindezek alapján az érintett játékosok akkor cselekszenek a leghelyesebben, ha mihamarabb kiveszik pénzüket az ilyen virtuális fogadásokból, a honlapok elérhetetlenné tétele után ugyanis az összeg visszaszerzése nehézségekbe ütközhet – jegyezte meg Kis Péter András. A szóvivő elmondta még, hogy a hatósági blokkolás a honi szerencsejáték-piac védelmét is szolgálja. Ezzel kapcsolatban felidézhetők egyes, nemrégiben napvilágot látott szakmai becslések. Ezek szerint az utóbbi időben akadhatott rá példa, hogy az engedély nélkül működő honlapok Magyarországról származó éves forgalma elérte a százmilliárd forintot. Más szakértők ehhez
annyit tettek még hozzá, hogy idehaza több tízezer lehet azon felhasználók száma, akik rendszeresen pókereznek, vagy játszanak az online sportfogadási és kaszinóoldalakon.

A mostani hatósági fellépés folyamatáról, fontosabb lépéseiről egyébként annyi mondható el, hogy a letiltást elrendelő adóhivatali határozat tizenöt napig olvasható a NAV honlapján. Az időszak elteltével a döntés jogerőre emelkedik, ezután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gondoskodik az internetes oldal kilencvennapos blokkolásáról, időleges eltüntetéséről. Lényeges, hogy az intézkedés utóbb megismételhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.