Szijjártó: Az autóipar a magyar gazdaság növekedésének zászlóshajója

Oroszlányban épül kipufogóalkatrész-gyár.

WL
2014. 09. 29. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az új gyár felépítése és a már Oroszlányban lévő turbófeltöltő gyár bővítése összesen 9 milliárd forintos beruházás, melyhez a társaság egyedi kormánydöntés alapján 850 millió forintos támogatást kapott. A BorgWarner a két üzemben 400 új munkahely létesítését vállalta – tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a magyarországi járműgyártás árbevétele 4000 milliárd forint volt az idei év első hét hónapjában, 29,4 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. „Az autóipar a magyar gazdaság növekedésének zászlóshajója” – jelentette ki a miniszter.

A magyarországi járműipari cégek bevételének 93 százaléka exportból származik, és a kormány gazdaságfejlesztési célja, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen GDP-ben a legnagyobb az exportárbevétel aránya, „jelenleg a második helyen állunk” – ismertette Szijjártó Péter.

A politikus sikertörténetnek nevezte a magyar–amerikai kapcsolatokat, mivel az amerikai befektetések értéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, és az idetelepült vállalkozások ötvenezernél több embernek adnak munkát.

A kipufogóalkatrész-gyár igazgatója, Sosna Ágnes elmondta, a gyár a BorgWarner Emissions System üzletág részeként kipufogógáz-visszavezető (EGR) csöveket, szelepeket és hűtőket, valamint termosztátokat állít majd elő.

Az üzem egy 60 ezer négyzetméteres telken épül fel, a 15 ezer négyzetméteres gyártóterület mellett 10 ezer négyzetméteren logisztikai és kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A termelési terület további négyezer négyzetméterrel bővíthető.

Az első termékek 2015 nyarán hagyják el a gyárat, egy év múlva 207 lesz a várható létszám. Az üzem 500-600 dolgozó foglalkoztatására nyújt lehetőséget. A vállalat emissziós üzletágában 12 országban 21 telephelyen folyik termelés, 4000 munkatárs közreműködésével.

Bogár Attila, a turbófeltöltőket gyártó üzem igazgatója elmondta, az új gyár építése mellett a BorgWarner tovább növeli turbófeltöltő gyártókapacitását Oroszlányban. A vállalat 2001-ben települt a városba, az üzemet több ütemben bővítették, legutóbb 2013-ban 8,2 milliárd forintos beruházással.

A bővítés után a vállalatcsoport második legnagyobb gyára jött létre Oroszlányban. Az üzem 800 munkavállalót foglalkoztat, a vállalat éves árbevétele 2013-ban elérte a 104 milliárd forintot, kétmillió turbófeltöltőt gyártottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.