Szuper a magyar alma, többet kellene enni belőle

Minél több vásár kellene, ahol a helyi termelők lehetőségekhez jutnak.

LR
2014. 09. 26. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca „Támogassuk a magyar almatermelőket!” mottóval almavásárt szervezett az érintett kerületi önkormányzatokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) székházánál, a József nádor téren. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az idén rekord almatermés van Magyarországon, a termés nehezen értékesíthető, és szerinte ha mindenki egy ládával több almát enne, azzal segítene a magyar termelőknek, a vidéknek. Glattfelder Béla utalva korábbi európai parlamenti képviselőségére elmondta, hogy Brüsszelben a köztereken minden héten volt helyi vásár. „Az lenne jó, ha Magyarországon is minél több ilyen vásár lenne, a köztereket a pihenés mellett arra is fel lehetne használni, hogy a helyi termelőknek értékesítési lehetőséget biztosítsanak.” – fogalmazott.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban közölt adatai szerint az alma a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb ágazata, 2014-ben mintegy 27 600 hektáron 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel. Az idén mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermésre számítottak, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.