Támogatni kell az innovatív ágazatok térnyerését

Az ipari termelésen belül jelentősen növelni kell a magas hozzáadott értékű termékek arányát – fogalmazott Varga Mihály.

KG
2014. 09. 26. 22:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály a Béres Gyógyszergyár Zrt. alapításának 25 éves évfordulója alkalmából tartott eseményen kiemelte: az ipari termelésen belül jelentősen növelni kell a magas hozzáadott értékű termékek arányát. Hozzátette, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít  az e célra rendelkezésre álló források növelésére is. Ehhez a kormány számos intézkedése mellett hozzájárul az Európai Uniónak az a törekvése is, hogy a rendelkezésre álló forrásokat Európa versenyképességének javítására, ezen belül az innováció támogatására kell fordítani.

Varga Mihály szólt arról, hogy a Béres Rt. története is elválaszthatatlan a tudományos kutatástól, hiszen dr. Béres József több évtizedes, szisztematikus kutatásai nyitották meg a vállalat létrejöttéhez vezető utat. Általa vált a „Béres” az egyik legismertebb és legtiszteltebb márkanévvé Magyarországon, olyanná, amelynek „arca” van, mert egyet jelent a tudással és a segíteni akarással – mondta.

A rendszerváltás tette lehetővé, hogy 1989-ben megalakulhasson a részvénytársaság, legfontosabb célkitűzésük pedig 2000-ben teljesült, amikor a Béres-csepp több ország után immár Magyarországon is vény nélkül kiadható gyógyszerként kapott forgalomba hozatali engedélyt – idézte fel.

A miniszter utalt arra, hogy Magyarország is igyekezett kifejezni nagyrabecsülését, amikor a legrangosabb elismeréseket adományozta dr. Béres Józsefnek. Így 2002-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, 2008-ban szobra bekerült a legnagyobb magyar gyógyítók közé a Magyar Orvostörténeti Múzeumba, 2013-ban pedig a Béres-cseppet hungarikummá nyilvánították.

Az elmúlt 25 év alatt a Béres-vállalat olyan nemzetközi rangú társasággá fejlődött, amely megőriznie függetlenségét, hitelességét és népszerűségét – húzta alá Varga Mihály, hozzátéve: a magyar gazdaság növekedése attól függ, hogy milyen mértékben erősödnek meg az ország vállalkozásai.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon elengedhetetlenül fontos annak a tudásalapú iparnak a bővülése, amely épít a magyar munkavállalók és kutatók tehetségére. Egyértelműen ezek közé tartozik a világszínvonalú magyar, illetve a magyarországi gyógyszergyártás és -kutatás is, amelynek komoly hagyománya van Magyarországon.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az ünnepek hete ez a gyógyszergyár számára, hiszen néhány nappal ezelőtt a miniszterelnök jelenlétében adták át Szolnokon a saját beruházásban, több mint félmilliárd forintból megépült új gyáregységet.

„Remélem, ez a sikertörténet megerősíti a magyar embereket abban, hogy itthon is lehet értékteremtő, világszínvonalú kutatási munkát végezni, és ami legalább ilyen fontos, erre alapozva komoly üzleti sikereket is el lehet érni” – mondta Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.