Tesznek a franciák a 3 százalékos hiánykötelezettségre

Immár harmadik alkalommal halasztja a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését, ezúttal 2017-re.

BuL
2014. 09. 10. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető idén 4,4 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos hiánnyal számol, miután tavaly 4,2 százalék volt a GDP-arányos államháztartási hiány.

Franciaország korábban már kétszer halasztást kért az Európai Bizottságról a deficit 3 százalék alá csökkentésére, először még Nicolas Sarkozy előző jobboldali, később pedig már Francois Hollande jelenlegi szocialista államfő elnöksége alatt.

A francia kormány eredetileg idénre 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt tervezett, amelyet jövőre kívánt a 3 százalékos küszöb alá csökkenteni. Michel Sapin szerint ezt lehetetlenné tette az eurózóna „kivételes gazdasági helyzete”, amelyet „nagyon gyenge növekedés jellemez, az infláció lassulásával megtetézve, amire senki nem számított”.

A kivételes helyzet kifejezés alkalmazásával Sapin gyakorlatilag Brüsszeltől kért engedély a halasztásra. Az európai szerződésekben ugyanis egyedül a kivételes feltételek biztosítanak lehetőséget a tagállamoknak a kritériumok megsértésre. A pénzügyminiszter ugyanakkor leszögezte: „nem kérjük az európai szabályok módosítását, nem kérünk felfüggesztést, sem kivételezést”.

Michel Sapin a növekedési prognózisokat is módosította sajtótájékoztatóján: idén 0,4 százalék, jövőre pedig 1 százalék gazdasági növekedéssel számol Franciaország. Arra is kitért, hogy az alacsony infláció, amely miatt csökkennek az állam bevételei, és ami gyengíti a megtakarítási erőfeszítéseket, tartós lehet, idén 0,5, jövőre pedig 0,9 százalék.

Franciaország eredetileg idénre 1 százalékos, jövőre pedig 1,7 százalék gazdasági növekedéssel számolt, de Sapin már augusztus közepén jelezte, hogy ezek a célszámok nem lesznek tarthatók.

Mindezek ellenére arra is ígéretet tett, hogy nem lesz több adóemelés.

A miniszter végül azt is közölte, hogy Franciaország továbbra is 21 milliárd eurós megtakarítást tervez az állami kiadásokban 2015-ben. Egy héttel ezelőtt még azt mondta, hogy ezt valószínűleg nem lehet majd teljesíteni.

„A kiadások lefaragása szükségszerű, és a tervek szerint teljesíteni fogjuk az 50 milliárd eurós megtakarítási célt 2017-ig, 21 milliárd euróval kezdve egy év alatt, 2015-ben” – mondta Michel Sapin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.