Tízezer miskolci háztartást fűtenek geotermikus energiával

A PannErgy befejezte Miskolcon geotermikus projektje második fázisának kivitelezését.

KG
2014. 09. 09. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdén jegyzett Pannergy Nyrt. az elmúlt év májusában adta át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kistokaj határában 7,5 milliárd forintba kerülő miskolci geotermikus projektjének első szakaszát, ez Magyarország és a térség legnagyobb geotermikus hőt hasznosító rendszere, amely tízezer miskolci háztartást és több mint száz intézményt lát el környezetbarát hővel.

A keddi tájékoztatás szerint a PannErgy Nyrt. leányvállalata, a Kuala Kft. a most befejezett beruházást részben a 2013 szeptemberében az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert, egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából finanszírozta.

Júniusban megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútjának fúrása is. A Győr mellett fekvő Pér községnél elindult beruházás várhatóan évi 340-400 terajoule-nyi hő leadását biztosíthatja.

A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő, a Miskolc Holding Zrt. égisze alatt működő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. Tatár utcai hőközpontjában a projekt befejezésével megkezdődhet az a próbaüzem, amelynek köszönhetően a társaság hőenergiát szállíthat Miskolc belvárosába és az egyetemre, ezt a Tatár utcai fűtőműnél beépített csaknem 30 megawattos hőcserélőkön keresztül valósítják meg.

A közlemény kitér arra is, hogy a Mihő az országban egyedülálló módon négy, különféle megújuló energiát hasznosít a távhőszolgáltatás rendszerében; a napkollektorrendszer energiáját, biogázt, biomasszát, valamint legjelentősebb mértékben geotermikus energiát.

A tájékoztatás szerint jószerivel Európában is egyedülálló, hogy a cég idén a geotermikus energia bevonásával Miskolcon a „hőszükségletek” több mint 40 százalékát a megújuló energiaforrások felhasználásával állítja elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.