Új lehetőségeket tártak fel a kkv-k előtt

Magyar–macedón üzleti fórumot rendeznek Budapesten.

MNO
2014. 09. 02. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által szervezett üzleti fórumon bemutatták a macedón befektetési környezetet, a balkáni országban rejlő üzleti lehetőségeket. A tőkekihelyezésben érdekelt magyar vállalkozások képviselői kétoldalú tárgyalásokat folytattak a macedón kormánytagokkal a jövőbeni beruházási és üzleti terveikről. Szijjártó Péter kiemelte, hogy tőkekivitel szempontjából Macedónia egyértelmű célpontja a magyar befektetési politikának. A magyar vállalatoknak Macedónia a 15. legfontosabb befektetési célterülete, az ott befektetett tőke mostanra meghaladja a 325 millió eurót.

Szijjártó Péter előadásában elmondta: a világgazdasági változások arra késztették az országokat, hogy új stratégia mentén határozzák meg gazdasági tevékenységüket. Magyarország 2010-ben az ország újraiparosításáról döntött, a keleti nyitás külgazdasági stratégiával pedig a teljes külgazdasági szerkezetet két lábra állította, aminek egyik pillére a Nyugat-Balkánon megszerzett gazdasági, kereskedelmi, befektetői pozíciók megtartása, erősítése.

Az államtitkár kitért arra, hogy a magyar gazdaság teljesítményét az export és a befektetések alakulása alapvetően meghatározzák, az Eurostat adatai alapján 2014 első negyedévében Magyarország exportja az ország GDP-jének 96,5 százalékát tette ki. Szijjártó Péter kifejtette: a magyar kormány úgy strukturálta át erőforrásait és intézményeit, hogy a magyar export minél nagyobb mértékben növekedni tudjon, mert a magyar export folyamatos emelkedése adja a legbiztosabb alapot a magyar gazdaság tartós növekedési pályájához.

Az államtitkár jelezte: fontos feladat, hogy 2000-2500-ról 12 000-re növekedjen az exportképes magyar kkv-k száma. Közölte: szeretnék feloldani azt a helyzetet, hogy míg a kkv-k foglalkoztatják a magyar munkavállalók háromnegyedét, addig a exportteljesítményben 15-16 százalékkal részesednek.

Szerinte a további befektetésekhez jó alapot adnak a kedvező macedón gazdasági mutatók, és arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 3,1 százalékkal bővült a macedón gazdaság. Az előrejelzések szerint további jelentős növekedés várható.

Az idén az év első öt hónapjában a Macedóniába irányuló magyar export 19 százalékkal növekedett, elsősorban a textilipari és a gyógyszeripari, illetve az élelmiszer-ipari export emelkedett. Hozzátette: a Macedóniába irányuló magyar élelmiszerexportnak addicionális hasznai is lehetnek.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Nemzeti Kereskedőház Zrt. nemrégiben nyitotta meg első nyugat-balkáni kereskedőházát Szkopjéban, amely segítséget nyújt a vállalatoknak a piac felkutatásában, együttműködő partnerek keresésében. Az Eximbanknál pedig 315 millió euró hitelkeret áll rendelkezésre a magyar cégek macedón megjelenésének segítésére.

A Világbank és további nemzetközi pénzügyi szervezetek több projektet is finanszíroznak Macedóniában mezőgazdasági technológiai, energetika, önkormányzati szolgáltatások színvonalának emelése területén, ezekhez magyar cégek a tenderek révén kapcsolódhatnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Bill Pavleszki, Macedónia befektetésekért felelős tárca nélküli minisztere hangsúlyozta, hogy a reformok révén befektetőbarát környezetet alakítottak ki, alacsony adókulcsot, mérsékelt közterhet alkalmaznak, földrajzi elhelyezkedésük és a már kiépített logisztikai rendszerük lehetőséget ad a régió piacainak eléréséhez. Fejlesztik az oktatást, hogy képzett szakemberek álljanak a vállalkozások rendelkezésére, kedvező az is, hogy szabad kereskedelmi megállapodásokat kötöttek más országokkal, s a magyar–macedón kettős adóztatást elkerülő egyezmény is előnyökkel jár.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tájékoztatása szerint a Macedóniába irányuló magyar export 2013-ban elérte a 114,2 millió eurót, az import 24 százalékos növekedéssel, 6,5 millió euróra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.