Újabb javaslattal áll elő hamarosan az unió

Az Európai Unió napokon belül újabb javaslattal állhat elő az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére.

BM
2014. 09. 21. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt közölte: ennek tervezete – amelyet a tagállamok már megismerhettek – egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállam számára az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján. A kvóta felhasználásának módjáról a tagállamok szabadon dönthetnek. A tárca jelenleg a tervezet véglegesítésére vár. A támogatási eljárást ennek értelmében még idén lebonyolítanák.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség- és gyümölcstámogatás ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyitott 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását, mert a pénz  elfogyott. Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést, ők azonban a korábban kiírt pályázatból nem részesülhetnek.

Az FM kedden azt közölte: a kormány azonnali anyagi segítséget nyújt az almatermelőknek; nem vár Brüsszelre, hanem 3,16 milliárd forint értékben indít programot a kialakult helyzet kezelésére.








Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.