Varga: Európa és Ázsia egymásra van utalva

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban Európának talán nagyobb szüksége van Ázsiára a jelenlegi helyzetben.

WL
2014. 09. 12. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 49 ország és több nemzetközi pénzügyi szervezet részvételével Milánóban folyó tanácskozáson az együttműködés kérdései mellett a kereskedelemről, a beruházásokról és a gazdasági-pénzügyi fejleményekről tanácskoztak. Ezt megelőzően az eurózóna, szombaton pedig az Európai Unió pénzügyminiszterei ülnek össze nem hivatalos tanácskozásra.

Varga Mihály az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában rámutatott: a gazdasági világválság kirobbanása után Európa és Ázsia országai más-más utat választottak. Európa a megszorítások politikáját követte, Ázsia pedig a gazdasági növekedés fenntartását helyezte előtérbe. Az adatok azt mutatják, hogy az ázsiai válságkezelési stratégia eredményesebb volt.

A miniszter hozzátette: a magyar kormány a foglalkoztatás élénkítésével és a beruházások növelésével eredményesebb volt az unió legtöbb országánál. A bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése. Ezen adatok alapján Magyarország a gazdasági teljesítményét tekintve az elsők közé került az Európai Unióban – mondta.

Emlékeztetett, hogy az európai országok számos vállalata kiszervezte tevékenységét Ázsiába, de az ott gyártott termékek import formájában visszakerülnek Európába. Ahhoz, hogy a termelést és a keresletet fenntartsák, szükség van a foglalkoztatottság bővítésére és a jövedelmek emelésére – mondta a nemzetgazdasági miniszter. A magyar kormány „keleti nyitás és nyugati tartás” politikájának helyessége beigazolódott, tapasztalatai szerint más országok még inkább nyitnak Ázsia felé – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.