Világméretű probléma a munkanélküliség

Nyugtalanítja a tartós munkanélküliség folyamatos emelkedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet.

KG
2014. 09. 03. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A foglalkoztatottság perspektívái címet viselő jelentésben az OECD kiemelte, hogy csak korlátozott mértékben csökkent a munkanélküliség a 34 tagállam egészét tekintve. Míg 2012 végén 8 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, 2014 májusára 7,4 százalékra esett vissza.

Ez a szint mindazonáltal még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint a 2009-ben kirobbant világgazdasági válság előtti időszakban volt.

A tartósan, egy évnél hosszabb ideje nem dolgozók száma 16,3 millió volt az idei első negyedévben, majdnem duplája a 2007-es szintnek.

Az európai uniós tagállamok közül ismét Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség, azon belül az állástalan nők aránya – közölte augusztus végén a Nemzetgazdasági Minisztérium, reagálva az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adataira.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint május–júliusban 160 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban; a növekedés túlnyomó része a versenyszektornak köszönhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.