Visszafogták magukat a hitelezők

Húszezerrel kevesebb pénzbehajtás indult idén, mint tavaly – tudta meg lapunk.

Jakubász Tamás
2014. 09. 12. 2:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némiképp mérséklődött idén a pénzbehajtások száma. Mint az országos közjegyzői kamarától megtudtuk, január eleje és augusztus vége között a hitelezők 344 ezer esetben döntöttek úgy, hogy jogi útra terelik nem fizető adósaik ügyét, és azt kérik a közjegyzőktől: állítsák ki az eljárás első lépésének tekinthető hivatalos iratot, a fizetési meghagyást. Tavaly az augusztus végi részadat nagyjából 364 ezer kérelemről szólt.

A lehetséges okokról a közjegyzők vezetőjénél, Tóth Ádámnál érdeklődtünk. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mi húzódhat meg amögött, hogy a pénzbehajtási eljárások száma egyes tavaszi és nyári hónapokban jóval alulmúlta az elmúlt év hasonló értékeit. Mint emlékezetes, idén éppen az idő tájt született meg több döntés a devizaügyben. – A lakáshiteleknél a bankok nemfizetési meghagyás kiállításával igyekeznek rászorítani ügyfeleiket a törlesztőrészletek átutalására, az okokat tehát bizonyosan másutt kell keresni – válaszolta a kamarai elnök. Tóth Ádám szerint megeshet, hogy az adatok eltérése csak átmeneti jellegű, s az év hátralévő hónapjai emelkedő értékeket hoznak majd. – Mindazonáltal nyilvánvaló – tette hozzá –, hogy a rezsicsökkentés sokakon segíthetett már eddig is. A szakember úgy véli: a közszolgáltatások díjának mérséklése az elkövetkezőkben fejtheti ki igazán hatását, vagyis a hátralékos fogyasztók száma az előttünk álló időszakban tovább csökkenhet, mégpedig nagymértékben. – Lényeges emellett, hogy nagyjából fél éve lépett életbe az új polgári törvénykönyv. Nem zárható ki, hogy több hitelező még csak most ismerkedik a szabályokkal, s az érintettek csupán később teszik meg a szükséges intézkedéseket követeléseik behajtásáért – fogalmazott a kamarai vezető.

Tóth Ádám elmondta még, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – a mostani évben is a rezsicégek kezdeményezték a legtöbb pénzbehajtást. A kiegyenlítetlen víz-, gáz- és villanyszámlák miatt indulhatott meg az idei eljárások nagyjából kétharmada. Máskor cégek egymás közötti pénzügyi vitái kerültek közjegyző elé, miként előfordultak parkolási ügyek is. Hitelkártya-tartozás vagy áruvásárlási hitel miatt viszont csupán elvétve keresték meg a hitelezők a hivatalos embereket, és a magánszemélyek sem terelték gyakran jogi útra követelésük behajtását. Ezek szerint az elégedetlen fogyasztók továbbra is más módokat választanak a cégekkel kialakult elszámolási vitáik, igényeik rendezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.